WAAROM ANTI BROODFOK?

 

4 jaar geleden kocht ik Milla bij 'Dierenplezier' (later noemde de winkel Puppy House en nu is het Happy Doggy) in Boechout. Ik ging enkele dagen nadien langs bij de dierenarts voor haar inentingen en die merkte direct op dat Milla alles behalve kerngezond was. Zij had een dubbele liesbreuk, kennelhoest (waar ze normaal allemaal tegen zijn ingeënt), uitslag op haar buik en dubbele oorontsteking. 
Dat was het moment dat ik voor het eerst met de betekenis van de naam 'broodfok' in contact kwam.


Net in die periode deed Het Belang Van Limburg een hele reportage over broodfok. Ik stuurde hen een mailtje met mijn getuigenis en de dag nadien werd het samen met andere getuigenissen van slachtoffers gepubliceerd. Ik deelde dit op Facebook en het bericht werd meer dan 2000 (!!) keer gedeeld. 


Mijn inbox overspoelde letterlijk met berichten van medeslachtoffers, allemaal over puppy's die uit dezelfde kennel kwamen als Milla. Van bijna de helft van de 50 verhalen die ik toegestuurd heb gekregen was de puppy gestorven binnen de 14 dagen na aankoop. Ik kreeg ook getuigenissen van meisjes die er gewerkt hadden. Zij vertelden dat de hondjes suiker krijgen om levendiger te lijken en amper eten of drinken krijgen. Voor de paspoorten verzinnen ze vaak zelf een geboortedatum en de inentingen zijn ook gelogen zoals al gebleken was bij Milla.


Wij zijn toen zelf een proces aangegaan tegen de eigenaar en hebben dit ook gewonnen. Toch wou ik meer bereiken dus contacteerde ik GAIA met de 50 verhalen die ik toegestuurd had gekregen. Zij hebben de kennel voor de strafrechtbank gekregen (de eerste ooit in België) maar helaas heeft deze enkel een hoge boete moeten betalen en mag gewoon blijven verder verkopen. Ik heb de minister van Dierenwelzijn gecontacteerd en de inspecteur van Antwerpen. Die vertelden mij dat ze harde bewijzen nodig hadden. Ik contacteerde stuk voor stuk de medeslachtoffers en kon een 10-tal dossiers maken waaruit zwart op wit bleek dat er gefoefeld werd met de rassen, paspoorten en dat sommigen parvo hadden. Ik heb alles opgestuurd en de politie van Antwerpen zelf meerdere malen gemaild en getelefoneerd maar hier nooit nog iets over gehoord. Dit is bij mij blijven knagen dat ik niets meer kon doen.


Kim ('mama' van Luís) kreeg dit verhaal te horen en kwam aankloppen bij mij voor hulp toen Luís de eerste keer ziek werd en zij beseften dat ze ook slachtoffer waren van broodfok. Wij zijn dus heel blij dat we nu samen de handen in elkaar kunnen slaan en hopen toch op deze manier ook de mensen attent te maken dat ze niet zomaar snel bij een kennel een hond moeten kopen.

 

Wij zetten daarom nog even op een rij hoe je een broodfok kan herkennen:

* Als de winkel (het woord winkel doet al een belletje rinkelen) meer dan 2 verschillende rassen aanbiedt

* Als je de moeder niet te zien krijgt

* Als je de puppy onmiddellijk meekrijgt. Het beste is dat je echt een nest zoekt en enkele weken moet wachten vooraleer je de puppy mee naar huis krijgt zodat deze lang genoeg bij zijn/haar moeder kan zijn. Een andere optie is natuurlijk een asiel, daar red je écht een hondenleven mee!

* Als er op het paspoort TSJECHIE of SLOWAKIJE staat

* Google eerst de naam van de kennel! Er zijn op internet heel veel lijsten te vinden van broodfokkers!